4 Temmuz 2015 Cumartesi

Marka Sınıflandırma Yönetmeliğindeki Değişikliklerin Önceki ve Sonraki Marka Tescili ve Başvurularına Etkisi

Türkiye’de marka tescili işlemleri yapılırken tüm dünyada olduğu gibi markanın hangi meslek alanlarında kullanılacağının listelenerek bildirilmesi gerekiyor. Bu iş için 1995 yılından itibaren Nice (Nis) Sınıflandırma Uygulaması kullanılıyor.
Nice Sınıflandırma Sistemi periyodik güncellemeler ile kullanılıyor. Olağanüstü durumlar dışında Sınıflandırma Tebliğleri beş yılda bir güncelleniyor.
Güncellemeler sırasında bazı meslekler güncelliklerini kaybettikleri için listeden çıkarken bazı yeni meslekler de listeye ekleniyorlar. Örnek:
Geçmişte iş güvenliği konusu özel bir meslek gibi değilken zaman içinde bir meslek olarak geliştiği için son tebliğde 45. Sınıf içinde “iş güvenliği konularında danışmanlık hizmetleri” olarak yerleşti.
Zaman içinde meslek sınıfı detaylarında da birleşme ya ayrılmalar oluyor. Örnek:
1- 2002’ye kadar 39. Sınıfta yer alan “kara, hava ve deniz taşımacılık hizmetleri…” ve “kara, hava, deniz taşıtlarının kiralanması hizmetleri” meslekleri ayrı ayrı tescil edilebiliyorlardı. Fakat bu yıldan sonra birleştiler ve tek bir meslek sınıfı bendi olarak kabul edildiler.
2- 25. Sınıfta bulunan iç dış giysiler ve çoraplar ayrı ayrı tescil edilebilirken 2010 yılından sonra birleştiler ve ayrı olarak tescil edilebilme imkanı kalmadı.
Birleşme ve ayrılmalar durumlarında önceki ve sonraki marka tescillerine ne oluyor. Örneklerden giderek anlatırsak daha kolay olur.
ABCD markası 39. Meslek sınıfında “kara, deniz, hava taşımacılık hizmetleri” için tescillidir. 2001 yılında başka bir firma “araç kiralama hizmetleri” alanında tescil eder. Ayrı bendlerde tescil işlemi olduğundan sorun çıkmaz ve iki ayrı firma aynı markayı tescil etmiş olur.
2002 yılında yapılan değişiklikle bentler birleşir. Bu tarihten itibaren önceki iki firmanın tescilden doğan hakları aynen devam eder ama sonradan tescil talep edecekler için durum biraz zorlaşır.
2002 yılından sonra ABCD markasına sahip olan firmalardan biri örnek; “kara, deniz, hava taşımacılık hizmetleri” alanında markaya sahip olan firma markasını süresinde yenilemez ve marka hakkı sona erer.
Bu durumda markanın tescil edilebilir olup olmadığına baktığımız zaman sanki uygunmuş gibi görünür çünkü sınıflandırma listesinde açık olarak görülen “kara, hava, deniz taşımacılığı hizmetleri” sahipsiz görülmektedir fakat aslında önceki firma artık sınıfın tamamına sahip olmuştur.
Böyle bir durumda artık meslek sınıfının yeni haline yalnızca “araç kiralama hizmetleri” alanında tescile sahip olan kişi başvuru yaparsa sahip olabilir. ABCD markasına sahip olmak isteyen üçüncü bir firma:
-          Hiçbir firma “kara, hava, deniz taşımacılığı” alanında tescil sahibi değil ben başvurursam tescil alırım

diyemez çünkü başvurusu “araç kiralama hizmetleri” mesleki alanında tescilli olan firma ya da kişinin tescili sebebiyle reddedilecektir.  

Hiç yorum yok: