28 Eylül 2007 Cuma

Trademark Publisher

Marka tescili sahiplerine son bir yılda önceleri faksla son zamanlarda ise mektup kullanılarak bir ödeme emri gönderiliyor.

Ödeme emrinde markanın "trademarkpublisher" adını taşıyan bir internet sitesinde üç yıllık yayını için 980.-YTL talep ediliyor. Yayının ne demek olduğuna dair bilgi mesajın ön yüzünde değil arka yüzünde veriliyor. Evraka da bir son ödeme tarihi eklenerek sanki bir süreye tabi imiş gibi hava veriliyor.

Marka sahipleri bizi arayıp enstitünün kendilerinden bir şey için para istediğini ama ne olduğunu anlayamadıklarını söylüyorlar. Buradan yapılan işte yanlış birşeyler olduğu düşüncesi doğuyor. Sonuçta aslında para verenler Türk Patent Enstitüsü'ne resmi bir ödeme yaptıklarını zannederek ödeme yapıyorlar.

İnternet sitelerinden anladığımız kadarıyla Avusturya'da yerleşik olan bu firma herhangi bir resmi kuruma bağlı olmaksızın sadece kendilerine ait basit bir internet sitesinde markayı yayınlamak karşılığında bu parayı alıyorlar.

Şu ana kadar bu tuzağa düşen Türk marka sayısı 380. Konuyu görüştüğümüz bazı kişiler bu 380 firmayı bir mektup yollayıp para koparılabilecek zor durumda başvurulabilir değerli bir kaynak olarak tanımladılar:).

Sonuçta zaten resmi sitelerde yayınlanmakta olan markalar için kimin nasıl ulaşıp göreceği belli olmayan görülse neye yaradığı anlaşılamayan bir sitede markanızın yayınlanması için bir şekilde para alınması dolandırıcılık mıdır onun kararını mahkemeler versin ama dürüst bir iş olduğunu da söyleyemeyiz.

Türk Patent Enstitüsü'de resmi sitesinden bu işle bir ilgileri olmadığını ilan etti

Hiç yorum yok: