3 Haziran 2008 Salı

Patent araştırma talebi

Türk Patent Enstitüsü'ne yapılan patent başvurularında şekli incelemenin tamamlanarak başvuru sahibine onay yazısının gönderilmesinin ardından "tekniğin bilinen durumunun araştırılması" için talepte bulunulması gerekiyor.

Araştırma talebi için belirlenen süre başvuru tarihinden itibaren 15 ay. Bazı durumlarda talep son gün yapılıp ücret ve dosya üç ay içinde verilebiliyor o zamanda 18 aya kadar süre uzatımı mümkün oluyor.

Araştırma raporu bize buluşumuz gerçekleşene kadar o konudaki son durumu gösteriyor. Daha sonra gelen inceleme aşamasında da bu rapor ışığında inceleme yapılarak patenti hak edip etmediğimize karar veriliyor.

Son yıllara kadar Türk Patent Enstitüsü patent araştırma işlerini yapmıyor başka ülkelerden yaptırıyordu.Bir kaç yıldan beri bu işi de yapabileceğini internet sitesinden duyurmuş ve bunun için fiyat belirlemiş durumda.

Fakat diğer ülkelerden farklı olarak hangi patent sınıflarında araştırma yapabileceğini açıkça belirtmeyip "bazı sınıflarda" araştırma yapabileceğini ilan etmiş.

Biz başvurumuzu yaptıktan sonra kendi aralarında araştırma raporunu düzenleme işini onlar mı yapsın yoksa yabancı ülkeden mi talep edilsin karar verip şekli incelemenin tamamlandığını bildiren yazının altında dipnot olarak araştırabileceklerini ya da araştıramayacaklarını bildiriyorlar.

Tabi bu durum işin güvenilirliğini zedeliyor biraz. Türk Patent Enstitüsü'nün hangi patent sınıflarında araştırma yapabileceğini açıkça ilan ederek konuyu netleştirmesi gerekir. Bu ön değerlendirme süreci şekli inceleme süreçlerini uzatarak başvurunun rüçhan süresinden eksiltiyor. Yabancı ülkede başvuru yapmak için elimizde bulunan 12 aylık süre maalesef bundan dolayı bir iki ay boşa harcanmış olabiliyor.

Sonradan başka ülkeden yapılan araştırma talebi de gecikerek elimize ulaşırsa rüçhan sürsi aşılmış oluyor ve patent sadece Türkiye'yi kapsayarak sınırlı bir koruma yaratabiliyor.

Hiç yorum yok: