31 Mart 2017 Cuma

Endüstriyel Tasarım Tescillerinde Yenilik Araştırması Yapılacak

10 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren yeni Sınai Mülkiyet Kanunu ile gelen değişiklikleri aralıklarla duyuruyoruz. Bugün ki yazımız tasarım tescillerinde "yenilik araştırması" hakkında:

Şimdi yürürlükte olmayan 554 Sayılı Endüstriyel Tasarımların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname döneminde tasarım tescili başvurularında tasarımın yeni olup olmadığının araştırması yapılmamaktaydı. Bunun bir sonucu olarak aynı çekyatın tekrar tekrar tescil edilmesi gibi durumlar yaşanmaktaydı. Ya da firmalar bir tasarım tescili ile ilgili olarak uyarıldıkları zaman ilk tepkileri aynı tasarıma başvuru yapmak oluyordu.

Tasarım tescillerinin yenilik araştırmasının yapılmaması sebebiyle bir başvurunun tescil edilmesinin engellenmesi sadece yayınlanan bültenleri takip eden sorumluluk sahibi sektör üyeleri sayesinde olabiliyordu.

Yeni kanun ile başlayan uygulamada yapılan bir tasarım tescili başvurusu yenilik araştırmasının ardından eğer aynısı bulunmazsa yayınlanacak. Aşağıda böyle bir araştırma ile reddedilmiş bir başvuru örneği görülüyor.

Yenilik Araştırması Nasıl Yapılacak?

Türk Patent tasarım araştırmasını ulaşabildiği araştırma portallarında yapacak. Türk Patent kayıtlarındaki tasarımlar, uluslararası ulaşılabilir tasarım araştırma portalları ve resim arama özelliği bulunan arama motorları kullanılarak yapılacak bir araştırma sonucunda karar verilecek. Aşağıda örnek bir araştırma ekranı gösteriliyor.


Tasarımların yenilik araştırmasının kötü niyetli tescilleri tamamen bitirmesi beklenemez. Bu kanaate iki sebeple ulaşıyoruz:

1- Tüm tasarımların bulunabileceği bir liste ya da bilgi kaynağı olmadığından kurum ancak ulaşabildiği bilgi havuzuna göre bir kanaat oluşturabilir.

2- Kurumun yenilik araştırmasında dayandığı kriter "yenilik" olacak fakat "ayırt edici nitelik" olmayacak. Örneklersek aşağıdaki tasarımları tespit etse dahi tasarımlar tamamen aynı olmadığından reddine karar veremeyecek ama itiraz edildiği zaman "ayırt edici nitelik" bakımından da inceleyebileceğinden itirazla reddedecek.



Görüldüğü gibi yeni uygulama kötü niyetli tescilleri tamamen ortadan kaldıramayacak ve tasarımların takip edilmesi zorunluğu devam edecek ama aynı tasarıma tekrar tekrar başvurulması sorununu bir ölçüde çözmüş olacak.





Hiç yorum yok: