30 Temmuz 2007 Pazartesi

Endüstriyel Tasarımlarda Locarno Sınıf Listesi

Hepsinde olduğu gibi endüstriyel tasarım tescillerinde sınıflandırma sistemi uygulanıyor. Sınıflandırma anlaşmasının imzalandığı yerden ötürü Locarno Sınıflandırma Sistemi adıyla anılıyor.

Sınıflandırma sistemine şu sebepten ihtiyaç duyuyoruz.

Tescile başvururken ürünümüze bir ad vermek gerekiyor. Örneğin; "koltuk" tescil edeceğimiz zaman buna; koltuk, sandalye, oturma grubu, mobilya, ofis mobilyası, vs. gibi kendimize göre yada o an aklımıza gelen isimlerle başvurabiliriz. Bu başlıklarımız listelerde yazdığımız gibi yeralır. Bundan ötürü alınmış koltuk tescillerini merak eden bir araştırmacı "koltuk" yazarak yapacağı araştırmada sadece "koltuk" yazarak başvurmuş kişilerin başvurularını görür. "Ofis mobilyası" yazarak başvurmuş kişilerin tescilleri listemizde görünmez.

Fakat araştırmamızı Locarno Sınıf kodları arasında koltuk ürününün yada mobilyaların başlığı altında ilgili sınıflandırma kodunu (06-01) bularak yaparsak tam olarak listeyi görme şansımız olur. Ayrıca sadece "koltuk" diye yazıp aradığımız zaman bolca "koltuk değneği" tasarım tescili ile karşılaşma durumu da ortaya çıkabilir.

Hiç yorum yok: