31 Temmuz 2007 Salı

Marka Takibi

Türk Patent Enstitüsü yapılan marka tescili başvurularını inceleyip marka değerlendirme kriterlerine göre uygun görürse aylık yayınladığı Resmi Marka Bültenlerinde itirazlara açıyor. Yayınlandıktan sonra üç ay süre ile bu markalara itiraz edilebiliyor.

İtiraz edilmezse marka kesinleşiyor ve başvuru sahibi belge düzenleme ücretini yatırarak marka tescil belgesini alıyor.

Enstitü markaları değerlendirirken kendi ölçülerine göre yayınına ve sonra tesciline karar vermiş olsa dahi bir marka tescilli yada daha önce tescil için başvurulmuş bir markaya karıştırılma ihtimali yaratacak ölçüde yada ilişkisi varmış intibaı yaratacak ölçüde benzer olabilir. Bu durumda eski tescil yada başvuru sahibinin itiraz hakkı bulunmakta.

Ama bin tane işin arasında tescil sahiplerinin marka bültenlerini alıp sayfa sayfa inceleyerek (4-5 bin sayfa olabiliyor bültenler) benzer marka aramalarını bekleyemeyiz. Çoğunlukla markaya benzer markayı görmez ve iş işten geçtikten sonra haksız tescilden haberdar olur.

Patent ofisleri bu noktada aksiyon kazanıyor. Yayınlanan bültenleri eski tescillerle karşılaştırarak benzer gördükleri markaları eski tescil sahiplerine bildiriyorlar ve itiraz etmek isteyenleri bilgilendirmiş oluyorlar.

Temelde iyi bir çaba olması gereken bu hizmet iki sonuç doğuruyor:

1- Marka itirazı işini bir sektör gibi gören patent ofisleri en ufak bir benzerlikte firmaları panikleterek gerekmediği halde bazı başvurulara itiraz ettirebilmekteler. Bu da Türk Patent Enstitüsü'nde gereksiz iş yükü yarattığı gibi firmalara devamlı olarak gönderilen bu tür yazılar yada mesajlar zamanla bir duyarsızlık yaratabiliyor.

2- Aynı firmaya tekrar tekrar benzer marka uyarısı gönderen patent ofisleri bir süre sonra duyarsızlaşan firmaya benzer marka bildirimi yapmaktan vazgeçiyorlar ve bu noktada gerçekten kötü niyetli bir başvuru olduğunda atlayabiliyorlar.

Firmaların markalarını takiple korumaları gerekiyor ama bunun rastgele gönderilen pazarlama mesajları ile değil bir anlaşma çerçevesinde olması lazım.

Biz optimum patent ofisinde bir anlaşma ile sorumluluğumuza aldığımız markalarla ilgili olarak aylık raporlar hazırlıyoruz. Ücretle alınan bir hizmet olması sebebiyle sıkılıp vazgeçme gibi bir durum söz konusu olamaz. Detaylarını internet sitemizde açıklıyoruz.

Hiç yorum yok: