2 Ağustos 2007 Perşembe

Markada Kullanma Zorunluluğu

Markalar on yıllık süre için tescil edilirler ve başvuru tarihinden itibaren on yıllık aralıklarla yenileme işlemi yapılarak tescilin devamı sağlanır. Normal şartlar altında tescil edilmiş bir marka ile ilgili olarak bu süre içinde ekstra bir çalışma yapmak gerekmez. Fakat tescil edilmiş bir marka için kullanmamadan dolayı bir yaptırım uygulanabilir.

Tescil edilen markanın kullanılma zorunluluğu var. Markanın tescil işlemi tamamlandıktan sonra birbirini takip eden beş yıl süre ile kullanılmazsa kullanılmadığı sınıf/lar için iptali istenebilir.

Örnek: Kumaşlarda(24. sınıf) ve konfeksiyonda(25. sınıf) tescil ettirdiğimiz marka ile konfeksiyon imalatı ve satışı yaptığımız halde kumaş üretimi yada satışı faaliyeti yapmadığımızı varsayalım. 2000 yılının Ocak ayında başvurmuş ve 2001 yılının Ocak ayında belgemizi almış isek 2006 yılının Ocak ayı sonuna kadar kumaş imalatı yada satışı yapmadı isek 24. sınıfta tescilimizin mahkeme yoluyla iptalini isteyebilirler. (Benzer sınıf meselesi de var ama burada açıklayıp kafa karıştırmayalım)

Böyle bir davada tescil sahibinin resmi evrakına bakılır. Fakat tescil sahibi de dergi gazete gibi yerlere reklam vermiş olabilir. Onun sunacağı delillere de bakılarak karar verilir.

Bazı ülkelerde bunu yasaya koydukları yetmezmiş gibi başvuru yaparken kullanma taaahhüdü de alıyorlar(ABD, İngiltere, Ukrayna).

Biraz hayali bir durum gibi görünüyor ama markalarını bu şekilde kaybedenler var.

Hiç yorum yok: