13 Ağustos 2007 Pazartesi

Marka Devri

Tescil edilmiş markalar ticari hayatta bir değere sahip olduğundan alınıp satılabilirler. Hisse senedi, tahvil ya da ev, araba gibi satışa konu edilebilirler. Marka devri, marka satışı, marka transferi dediğimiz zaman markanın mülkiyet hakkının birinden diğerine geçmesini kastetmiş oluruz.

Ama bu satış işlemi iki kişinin arasında yapacağı basit bir sözleşme ile nihayetlenemez. Bir marka satışının bazı detayları tanımlamış olması gerekir.

1- Satış işlemi ancak noter aracılığı ile yapılabilir.

2- Hangi markanın satılacağının tam ve kesin olarak belirlenmesi gerekir.Markanın tescil tarihi, tescil numarası ve markanın ne olduğu açıkça yazılmalıdır.

3- Markanın tescil edilmiş olduğu sınıfların tamamında mı yoksa bir bölümünde mi satılacağı açıkça belirtilmelidir. Örnek: Markamız 24. sınıfta(kumaşlar) ve 25. sınıfta(konfeksiyon) tescilli olsun. Biz bu sınıflardan herhangi birini yada bir sınıfın içindeki bir bölümü satabiliriz. Konfeksiyon sınıfında(25) yeralan ayakkabılar bölümünü giysiler bizde kalacak şekilde ayırıp satabiliriz.

4- Markayı alan ve satan noter huzurunda hazır bulunmalıdır.

5- Noterde yapılan devir sözleşmesi Türk Patent Enstitüsü(TPE)ne bildirilmedikçe geçerlilik kazanamaz. Örnek: Satış işlemini satınm alan bildirecektir. Devir sözleşmesini TPE'ne bildirmediğimizi varsayalım. Bize markayı satan eski hak sahibi bizden sonra aynı markayı konudan haberi olmayan üçüncü birine daha satmış olsun. Sonradan satın alan TPE'ne bu satışı bildirdiği zaman o işlem geçerli olacaktır. Biz markayı satın aldığımız kişiye giderek zararımızı karşılamasını isteyebiliriz ama Türk Patent Enstitüsü ya da markayı iyi niyetle satın almış olan kişinin bir kusuru olamayacaktır.

Hiç yorum yok: