8 Ağustos 2007 Çarşamba

Patent ve Faydalı Modelde Kullanma Beyanı

Patent tescilleri 20 yıl ve faydalı model tescilleri 10 süre ile tekel hakkı sağlarlar. Bu hakların devam edebilmesi için her yıl yıllık sicil kayıt ücreti yatırırız.

Bunların yanında patent yada faydalı modelden doğan hakkı ortadan kaldırmayan ama hak üzerindeki denetleme gücümüze zarar veren bir durum daha var. Buna patent yada faydalı modelin kullanıldığının beyan edilmesi zorunluluğu diyoruz. Şöyleki:

Bir buluş yada geliştirmeden ötürü patent yada faydalı model tescili belgesi almış kişiler belgeyi aldıktan sonra en geç üç yıl içinde o patent yada faydalı modelle korunmaya alınmış buluşu ticari hayatta kullanmak zorundalar. Bu zorunlu kullanmayı ayrıca Türk Patent Enstitüsü'ne de bildirmeleri gerekiyor.

Patenti yada faydalı modeli ülkede uygulamak belge sahibinin kontrolü dışında sebeplerle mümkün olamamışsa bu durum da Türk Patent Enstitüsü'ne bildirilir. Örnek; Kumar makineleri ile ilgili bir buluşumuz olsun. Ülkede kumarhane kurulması yasak olduğu için başvuru yaptığımız dönemde uygulama imkanı olamadığından kullanılamamış ve belge alındıktan sonraki dönemde de bir kanun değişikliği olmadığı için üç yıllık sürenin sonuna gelindiğinde tescil sahibi Enstitüye yazı yazarak kanundan ötürü buluşun uygulanamadığını bildirir.

Kullandığımızı bildirmezsek ne olur?

Kullanma beyanı yapmadık diye patent yada faydalı model tescilimiz iptal olmaz. Ama zorunlu lisans denen bir ihtimal ortaya çıkar. Herhangi biri mahkemeye giderek buluşumuzla ilgili lisans talebinde bulunabilir ve lisansın ücreti konusunda mahkemenin tespit edeceği tutarı kabul etmek zorunda kalırız.

Örnek: Patent tescili aldıktan sonra A firması ile lisans pazarlığı yapmış olalım. Biz A firmasına lisans ücreti olarak yıllık 500.000.-YTL talep ettiğimizi ve anlaşma sağlanamadığını varsayalım. Üç yıllık süre tamamlanmış ve biz kullanma beyanımızı yapmamışsak A firması mahkeme yolu ile zorunlu lisans talebinde bulunma hakkını kullanabilir. Böyle bir dava sonucunda mahkeme yıllık lisans ücretinin 200.000.-YTL olmasına karar verdi ise biz bu tutarı kabul etmek zorunda kalırız.

Hiç yorum yok: