30 Temmuz 2007 Pazartesi

Marka Tescili İçin Vekil'e İhtiyaç Var mı?

Konunun yurtiçi ve yurtdışı tarafı var. Türkiye'de yerleşik biri Türkiye'de marka tescili başvurusu yapacak olsa bir vekille çalışma zorunluğu olmayacak.

Ama yurtdışında yerleşik biri Türkiye'de tescil başvurusu yapacaksa yada Türkiye'de yerleşik biri yurtdışında tescil başvurusu yapacaksa bir vekil tayin etme zorunluluğu var.

Buraya kadar olan mevzuat tarafı. Bir de uygulamadan gelen zorunluluklar var. Yapılan marka tescili başvurularının yayınlardan takip ettiğimiz kadarıyla yaklaşık %30 kadarı başvuru sahipleri tarafından bir vekile danışılmaksızın yada son anda vekil ekarte edilerek yapılıyor.

Optimum Patent'te biz tescil işlemlerinin nasıl başlayıp nasıl sonuçlandığını da merak ettiğimiz için vekil kullanılmayan başvuruların sonuçlarını da inceliyoruz. Vekilli başvurulara oranla çok daha yüksek miktarda doğrudan başvuru yarım kalıyor. Süresinde gerekli işlemler yapılmadığı için yarım kalan işlerin en temel sebebi marka tescili işlemlerinin ortalama bir yıl sürmesi.

Başvuruyu yaptıktan aylar sonra yayın bilgisi geliyor. Aylar sonra belge düzenleme talebi oluyor. Enstitü'nün gönderdiği yazıları doğru analiz edemeyen bazı başvuru sahipleri ilk gelen kabul yazısını, yada bülten yayınını görünce tescilin tamamlandığını zannediyorlar.

Tabi bunların yanında doğru dilekçe hazırlanamadığı için işleme alınamayan başvurular, yatırılmayan harçlar, meslek sınıfları doğru tespit edilmediği için yanlış alınan tescilleri de unutmamak gerek.

Her alanda olduğu gibi mesleki tecrübe ve bilgi birikimi işleri son derece kolaylaştırır. Vekil ile işlem takibi yapmak hem başvuru sahibinin yanlış ve eksik işler yapmasını, hem de Türk Patent Enstitüsü'nün gereksiz düzeltme yazıları göndermesi ile zaten uzun olan işlem süreçlerinin daha da uzamasını önler.

Hiç yorum yok: